Omnia

Omnia mea mecum porto

 

U vrijeme kad je perzijski car Kir opsjedao Prijenu, stanovnici su bježali vukući sa sobom svu imovinu koju su mogli ponijeti, jedino je mudrac i filozof Bijant odlazio praznih ruku. Na pitanje Kirovih vojnika zašto ništa nije ponio, odgovorio je: „Omnia mea mecum porto“.

Izreka koja znači „sve svoje sa sobom nosim“ predstavlja metaforu za sve ono što uvijek nosimo sa sobom, a nitko nam ne može oduzeti. Najveće blago i istinsko bogatstvo je ono što nosimo u sebi – mudrost, znanje, iskustvo, ljubav, vlastite sposobnosti i unutarnje vrijednosti, koje ostaju neoskvrnute bilo kakvim vanjskim okolnostima. Dapače, ponekad baš vanjske okolnosti mogu postati poticaj da dođemo u kontakt sa svojim unutarnjim bogatstvom.

 

Zašto Omnia?

 

Omnia znači – sve. 

Ukupnost, cjelokupnost, cjelovitost.

 

Omnia iz perspektive naziva savjetovališta ima dvojako značenje: 

 

u odnosu na klijenta – znači da klijent već ima, nosi sa sobom, sve potrebne resurse i rješenja koja su mu potrebna, a s kojima možda trenutno nije u kontaktu. 

 

u odnosu na savjetnika/terapeuta – znači da posjeduje znanja, vještine i iskustvo kako bi u radu s klijentom podržao njegov proces i omogućio aktiviranje postojećih i razvijanje novih resursa koji su mu potrebni u razvojnom procesu.