Obitelj je temelj našeg društva. Kolika je njena važnost dokazuje i to što se njome bave stručnjaci iz različitih područja, kao što postoje i zakoni koji reguliraju obiteljske odnose. Iza riječi raznih struka i zakona postoje mnogi drugi čimbenici koji utječu na funkcioniranje obitelji i svakog od njenih članova posebno. Važni su i zaslužuju posebnu pozornost, zato će obiteljski odnosi biti tema mnogih budućih tekstova.

Pritom ne govorim o osnovnim pravno-imovinskim i sličnim odnosima, već o vrijednostima koje svaka obitelj njeguje, o međusobnim odnosima pojedinih članova u obitelji, o stavovima, toleranciji, razumijevanju i lojalnosti, o obiteljskim teretima koje pojedini članovi preuzimaju na sebe, na svjesnoj ili nesvjesnoj razini. Razni su načini na koje se članovi obitelji ponašaju jedni prema drugima, izazivajući time i različite osjećaje – za nekog obitelj može biti podržavajuća, davati mu snagu i sigurnost, a za nekog sasvim suprotno. 

Okolnosti u kojima smo se našli zasigurno stavljaju mnoge obitelji i njihove odnose na veliki ispit. Usredotočeni jedni na druge, provodeći mnogo vremena zajedno, imaju novu priliku upoznati se na novi način, više razgovarati, kvalitetno dijeliti zajedničko vrijeme, saznati jedni o drugima mnogo više nego što su to mogli prije. Ali, kao što zbog pandemije i opasnosti od zaraze postoje rizične skupine ljudi, a to su oni čije je zdravlje već narušeno ili pate od kroničnih bolesti, tako postoje i obitelji koje su već patile zbog narušenih obiteljskih odnosa i u ovom trenutku predstavljaju rizične obitelji. 

Za svaku funkcionalnu obitelj ili onu koja ima mogućnost to postati, ova situacija može biti dobra prilika da uspostavi još bolje i kvalitetnije odnose.

 

Dovoljan je jedan član obitelji koji svojim prijedlogom, ponašanjem ili primjerom može unijeti pozitivnu promjenu koja će biti korisna i prihvatljiva i za ostale članove obitelji. 

Većina obitelji imala je ustaljen raspored obaveza za sve svoje članove – vrijeme koje roditelji provode na poslu, a djeca u školi ili vrtiću. Ovisno o danima, postojao je i raspored za poslijepodnevne sportske ili druge aktivnosti. Pandemijska situacija ukinula je odjednom sve poznate rasporede i potrebno je napraviti nove. Prvotni osjećaj da ne moramo raditi sve što smo radili do tada u svojim pretrpanim dnevnim rasporedima, možda je donio početno olakšanje i privid neplaniranog godišnjeg odmora ili školskih praznika. No, da bi sve funkcioniralo na novi način, važno je osmisliti, iznijeti i usuglasiti potrebe svih članova obitelji – posao ili školu od kuće.

 

Zaboravite na krutost.

Dogovorena pravila mogu biti okvirna i mogu se mijenjati ovisno o okolnostima i potrebama. Prilagodljivost je možda novost u svemu, pa i u funkcioniranju obitelji, ali postat će novi normalitet. Bit će dovoljno da najavljujete svoje aktivnosti i njihovo trajanje, na primjer online sastanak, za vrijeme kojeg vam je potreban mir i tišina. Pridržavanjem dogovora pokažite poštovanje jedni prema drugima.

 

Komunikacija će vjerojatno biti drugačija nego što smo navikli. 

Nakon radnog dana, razgovori su se obično vodili o tome kako je tko proveo dan ili koje obaveze treba završiti do sutra. Ponekad nije bilo vremena za više od toga. Zajedničko provođenje vremena možda će biti naporno, jer zahtijeva stalan angažman, dogovore i usklađivanje, pa može dovesti do nestpljivosti i nervoze. Stavite naglasak na način na koji komunicirate, jer su ton i način važniji od sadržaja. 

 

Izrazite naglas svoje osjećaje.

Sve odjednom je jednostavno – previše. Burni događaji uznemirili su nas na svim razinama i izazivaju gomilu snažnih osjećaja s kojima se ne stižemo nositi. Miješaju se strah, zabrinutost, nesigurnost i neizvjesnost zbog izvanrednih pandemijskih izolacijskih mjera, posebno potenciranih iskustvima potresa za sve koji ih doživljavaju posljednjih tjedana. U tako uznemirujućim okolnostima, bavljenje tjelesnim stanjima i osjećajima koji nas preplavljuju, još nije ni došlo na red. Previše ih je i presnažni su da bi ih jednostavno zatomili u sebi, makar to radili u namjeri da još dodatno ne uznemirimo svoje najbliže. Zato je u redu barem reći kako se osjećate, čime ćete potaknuti i ostale da se izraze na sličan način.

 

Prilika ili problem?

Jedno je sigurno, pandemija nam je omogućila da napokon budemo s obitelji. I evo nas. Zajedno, s poklonjenim vremenom. Bez obzira na postojeće obaveze, blizu i usredotočeni jedni na druge. Između onih koji kažu da tek sad vide kako može bolje i drugačije i onih koji samo čekaju da se sve vrati na staro, gdje ste vi?